V Slovenji je zaradi apnenca voda trda, skupna trdota vode pa je sestavljena iz raztopljenega kalcija in magnezija v vodi. Najvišjo trdoto vode v celotni Sloveniji ima ravno občina Krško (21 dH ).


Kalcij in magnezij se iz vode izločita v obliki vodnega kamna. Z višanjem temperature se odlaganje vodnega kamna močno povečuje.


Vodni kamen ne odteka in se počasi nalaga na grelcih, stenah cevi, pipah, ventilih, posodi, pultih, kabinah…Cevi in grelci se počasi mašijo, veča se poraba energije, pipe kapljajo, ventili in naprave se poškodujejo.


Čiščenja in odstranjevanja vodnega kamna, ki običajno zahteva veliko truda in časa ter agresivna sredstva, bo veliko manj ali bo popolnoma nepotrebno, če boste odpravili vzrok in ne reševali posledic.


Za odstranjevanje vodnega kamna, oziroma preprečevanje njegovega nastajanja se v večini uporabljajo  magnetni mehčalci in  ionske mehčalne naprave.


Fotografija zgoraj:

Primer odlaganja vodnega kamna v cevi, po dveh letih uporabe vodovodne instalacije (Krško), brez ustrezne zaščite preprečevanja odlaganja vodnega kamna.

 

Princip delovanja magnetnih filtrirno mehčalnih naprav:


Magnetno filtrirne mehčalne naprave delujejo na povsem naraven način. Brez dodajanja raznih kemikalij, razkužil in mehčal, samo na naravni način delovanja magnetnih sil, mehčalnik premagneti jedra raznih mineralov v vodi tako, da se kalcijev karbonat ne kopiči več v tako imenovane snežinke in s tem bistveno prepreči njegove škodljive posledice (odlaganje vodnega kamna na cevi, el.grelec, bojler...). Okus, barva in vonj vode se ne spremenijo!


Številka 1 v nekemijskem mehčanju vode v svetu - Norveško podjetje POLAR International, je zaradi velikih težav v gospodinjstvih s trdo vodo in nečistočami v cevovodih razvilo POLAR PDF 21. To je magnetni mehčalnik vode z izredno jakostjo magnetnega polja, kombiniran z magnetnim filtrom za kovine in rjo ter mehanskim filtrom za pesek in nečistoče večje od 50 mikronov.


Gostota magnetnega polja: 6000 gaussov
Območje delovanja: 1-33 l/min
Priključek: G ¾ "

 

 Magnetno filtrirno mehčalna naprava Polar

 

Za razliko od ionskih postopkov mehčanja, iz vode ne odstranimo kalcija in magnezija, temveč dosežemo, da minerali okrog magnetnih jeder, skupaj z vodo potujejo naprej, se izločijo na pipah in se tako ne oprijemajo na instalacije in naprave. Torej bistveno pri tovrstni napravi je, da prepreči odlaganje vodnega kamna na stene cevi, grelce, bojlerje.... Naprava Polar PDF s cevi odstrani tudi do 30 % že nastalih oblog.

 

Princip delovanja ionskih filtrirno mehčalnih naprav:

 

Princip delovanja ionskih mehčalnih naprav je preprost. Mehčanje vode, vezava Ca in Mg ionov, poteka pri pretakanju vode skozi plasti ionskega izmenjevalca. Ko se ionski izmenjevalec zasiči in ne more vezati nase Ca in Mg ione, se sproži regeneracija (čiščenje). Ionski izmenjevalec se regenerira z raztopino natrijevega klorida (soli). Vodni kamen se z ionsko mehčalno napravo lahko v celoti odstrani oziroma lahko trdoto vode na sami mehčalni napravi poljubno nastavimo. Voda po tem postopku še naprej ostane pitna!

 

 Ionska filtrirno mehčalna naprava Puricom Europe

 

Ionske mehčalne naprave sestavljata rezervoar za ionsko maso in rezervoar za sol, ki se nahajata v istem ohišju za hišne sisteme oz. v ločeni posodi pri večjih polindustrijskih in industrijskih sistemih. Ionske mehčalne naprave predstavljajo elegantno in volumensko majhno rešitev mehčanja vode za stanovanja ali stanovanjske hiše. Vsi uporabljeni materiali so atoksični in primerni za uporabo v prehrambene namene.

 

 

Katalog opreme za filtriranje in mehčanje pitne vode nemškega proizvajalca SYR  KATALOG OPREME


Odstranjevanje nečistoč iz ogrevalnega sistema:


Voda sistemov za ogrevanje in hlajenje je vedno polna zračnih mehurčkov in delcev nečistoč. Nečistoče se nabirajo in povzročajo razne blokade. Filtri v tem primeru niso učinkoviti, saj ne ujamejo manjših delcev, zaradi mulja se pogosto mašijo in jih je pogosto potrebno menjati ali čistiti. Tradicionalne naprave za odzračevanje ne odzračijo sistema zadosti in za seboj pustijo mikro mehurčke.

 


 PROSPEKT FLAMCO SMART


Prisotnost zraka in nečistoč v sistemih povzroča težave kot so nepotrebne napake,dodatna obraba ali hrup...,ki posledično lahko vodijo do motenj v delovanju, zmanjšujejo prenos toplote in zmogljivost obtočnih črpalk. Posledica je večja poraba energije in nezanesljiv sistem.


FLAMCO SMART odzračevalci in odstranjevalci nečistoč iz ogrevalnih sistemov odstranijo najmanjše zračne mehurčke in delce nečistoč. Za svoje delovanje skoraj ne potrebujejo vzdrževanja in imajo zanemarljivo nizek pretočni upor. Zaradi magnetnega polja je njihova učinkovitost delovanja zelo visoka. Ujamejo se vse, ne le magnetne, ampak tudi ostale nečistoče prisotne v sistemu. Magnetni odstranjevalci nečistoč Flamco Smart se zlasti priporočajo pri sistemih s toplotnimi črpalkami in plinskimi kotli.


Glavne prednosti:

  • 60% boljša zmogljivost v primerjavi z običajnimi napravami za odzračevanje in odstranjevanje nečistoč.
  • Primerni za temperature do 120 °C.
  • Primerni za delovne tlake do maksimalno 10 bar.
  • Unikatne hitrosti pretokov, do 3 m/s.
  • Lahko jih vgradimo na vse vrste cevi.
  • Kompaktnih dimenzij in lahki.
  • Na voljo v različnih dimenzijah do 2”.
  • Hitrosti pretokov do 3 m/s.
  • Ponavljajoča zmogljivost skozi celotno življensko dobo.

Predstavitveni video magnetnih odstranjevalcev nečistoč ogrevalnega sistema, Flamco Smart:

 

 

Fotografije vgrajenih filtrirno mehčalnih naprav za pitno vodo

 

Želite izvedeti več?
Pokličite nas ali pa izpolnite obrazec.

Vprašajte nas

Vpišite svoje ime in priimek.

Vpišite svojo telefonsko številko.

Vpišite svoj elektronski poštni naslov.

Pustite sporočilo.

Naslov

Centros d.o.o. Senovo

Cankarjeva 63,

8281 Senovo, Slovenija

Info

Telefon / fax: (07) 49 71 244

G: 051 302 889

G: 041 606 730

E-pošta: info@centros.si

©2024 Centros d.o.o - Vse pravice pridržane.