V povprečnem gospodinjstvu porabi vsaka oseba okoli 150 litrov pitne vode na dan. Od teh 150 litrov se samo 3 odstotki uporabljajo za kuhanje in pitje. Največji delež naše pitne vode splaknemo v stranišče. Poleg tega lahko deževnico uporabimo za pralni stroj, zalivanje vrta, pranje avtomobila. Tu pa so prihranki pitne vode že zelo veliki, zato je vgradnja rezervoarja za deževnico zelo smiselna.


Pri novogradnjah se lahko planira zbiralnik za deževnico že od vsega začetka. Namesto priključka za pitno vodo se izvede majhno omrežje za deževnico do vseh porabnikov deževnice.(wc,pralni stroj...). Običajno v kotlovnici ali v samem rezervoarju montiramo še črpalko s finim filtrom, ki poskrbi za črpanje deževnice iz rezervoarja v vodovodno omrežje. Višek vode iz rezervoarja se lahko steka v okolico. Povprečna velikost hranilnika za deževnico pri enodružinski hiši znaša med 12 in 15 m3, odvisno od področja uporabe in pokritosti potreb. 


DELOVANJE ČISTILNE NAPRAVE RIKUTEC IN RABO DEŽEVNICE SI LAHKO OGLEDATE NA NAŠEM REFERENČNEM OBJEKTU V BRESTANICI.

 

   


Male biološke čistilne naprave


Male biološke čistilne naprave so kompaktne naprave, različnih tehnologij čiščenja, izdelane pa so pretežno iz visoko kvalitetnih plastičnih materialov ali neprepustnega betona. Vstavijo se v zemljo na dobro utrjeno podlago, vkopljejo in priključijo na dotok odpadne vode in izvor električne energije. Delovanje čistilne naprave lahko nastavimo in spremljamo z regulacijo, ki je dobavljena s čistilno napravo. Prečiščeno vodo iz čistilne naprave, zaradi visoke učinkovitosti čiščenja, lahko spuščamo neposredno v naravno okolje ali zbiramo za lastne namene, kot je zalivanje trave, sadovnjakov...


Vgradnjo malih bioloških čistilnih naprav s subvencijami sofinancirajo tudi občine. Za subvencijo lahko zaprosite po pravilni vgradnji čistilne naprave, ki ima vse potrebne certifikate in po pregledu/prevzemu s strani komunalnega podjetja.


Vso dokumnetacijo, ki jo potrebujete za uveljavljanje nepovratnih finančnih spodbud za MČN, za področje občine Krško vam brezplačno pripravi naše podjetje.


Čistilne naprave, ki jih vgrajujemo izpolnjujejo vse zahteve za pridobitev nepovratnih sredstev in so visokega kakovostnega razreda.


Delovanje čistilne naprave (poenostavljeno): V odplake se vpihuje zrak in s tem kisik. S tem izjemno pospešimo proces, ki se odvija v naravi: biomasa, ki se oblikuje v čistilni napravi, dobesedno poje odplake, ki se spremenijo v CO2. Po zakonu moramo 1x letno izčrpati del biomase: 150 do 200 litrov po osebi iz prvega prekata (kar izčrpamo so odmrle bakterije - celične ovojnice le teh). Sama čistilna sicer omogoča praznenje enkrat na 4 leta.


Polnjenje
Odpadne vode dotekajo v prvi prekat, kjer se grobi delci usedejo na dno. Tukaj poteka predčiščenje.


Vpihovanje zraka
V drugi prekat se nato v presledkih vpihuje zrak. Vpihovanje zraka v vodo vnaša kisik, ki omogoča rast mikroorganizmov (biomasa, aktivno blato). Le-ti s pomočjo vpihanega kisika razgradijo umazano vodo, ki se iz tretjega prekata pretaka v ponikovalnico.

 

Želite izvedeti več?
Pokličite nas ali pa izpolnite obrazec.

Vprašajte nas

Vpišite svoje ime in priimek.

Vpišite svojo telefonsko številko.

Vpišite svoj elektronski poštni naslov.

Pustite sporočilo.

Naslov

Centros d.o.o. Senovo

Cankarjeva 63,

8281 Senovo, Slovenija

Info

Telefon / fax: (07) 49 71 244

G: 051 302 889

G: 041 606 730

E-pošta: info@centros.si

©2024 Centros d.o.o - Vse pravice pridržane.